Creatine boost niet alleen spieren, maar ook de geest — blijkt uit nieuw onderzoek

Creatine boost niet alleen spieren, maar ook de geest —  blijkt uit nieuw onderzoek

Creatine staat al decennia lang bekend als een standaard supplement voor spieropbouw en atletisch herstel. Recent onderzoek wijst echter op een verrassende – en veelbelovende – rol van creatine in de ondersteuning van de geestelijke gezondheid.

Creatine versus depressie

In een onderzoek van de universiteiten van Ottawa (in Canada) en Londen, dat acht weken duurde, kregen deelnemers met depressieve klachten dagelijks 5 gram creatine naast hun standaardbehandeling. Vergeleken met de placebogroep lieten zij niet alleen sneller, maar ook grotere verbeteringen in hun depressiescores zien. Dit suggereert dat creatine een waardevolle ‘add-on’ kan zijn bij conventionele therapieën voor depressie.

De patiënten die creatine kregen toegediend, vertoonden al na 2 à 4 weken een merkbaar effect op de afname van hun klachten. Na 8 weken waren de depressie-symptomen significant verminderd, en dit zonder bijwerkingen op de creatine inname.

Hersenen op volle toeren

De bekendste functie van creatine is het recyclen van ATP, de universele energiemolecule in spiercellen. Minder bekend is dat ook de hersenen sterk afhankelijk zijn van creatine-ondersteunde bio-energetica. Bij depressie ontstaat er een soort ‘energiestress’ in neuronen, met verminderde ATP-productie en verminderde neurotransmittersynthese als gevolg. Door extra creatine te leveren wordt de ATP-voorraad hersteld en worden cognitieve functies zoals aandacht en stemming ondersteund, zo blijkt uit het nieuwe onderzoek.

“Creatine fungeert als brandstof voor de hersenen, waarbij de vermeende energietekorten bij depressie deels worden weggenomen”, zo staat in het onderzoeksrapport.

3 à 5 gram creatine per dag

Voor spierprestaties wordt een standaard inname van 3 à 5 gram creatine monohydraat per dag aangenomen. In de studie naar depressie werd dezelfde dosering gebruikt, zonder oplaadfase.

Verder onderzoek

Voordat creatine standaard wordt aanbevolen bij depressie zal nog extra onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld naar de langetermijneffecten. Tegelijk lopen andere veelbelovende onderzoeksprojecten naar de mogelijke rol van creatine bij andere hersenaandoeningen zoals Parkinson en ALS.

Lees ook